Algemeen

Gps-zender houdt geiten op Vlieland binnen virtueel hek

Acht landgeiten worden op Vlieland worden in de gaten gehouden met gps-zenderkastjes. Dat meldt Boswachtersblog Vlieland. Via een app wordt een virtuele lijn getekend rond het gebied waarbinnen de dieren moeten blijven.

Als de geiten in de buurt van die lijn, het virtuele raster, komen, dan komt er een geluidsignaal uit het kastje dat om de nek hangt. Het geluid wordt harder naarmate ze dichterbij de lijn komen. Als de geiten dan nog verder doorlopen, volgt er een elektronische prikkeling. Volgens de Boswachtersvlog is het een diervriendelijk middel, omdat de geiten zelf invloed hebben op dat wat het kastje doet. Bovendien is de elektronische prikkeling veel zwakker dan de schok die schrikdraad zou geven.

Het om de nek hangen van een zenderkastje kost minder tijd dan het plaatsen van een echt raster. Volgens de Boswachtersvlog is een bijkomend voordeel dat wandelaars niet gehinderd worden door hekken. Het gaat op Vlieland om een pilot. Dat wordt voortgezet zo lang als nodig om te bepalen of het succesvol is of niet.

 

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief