Premium | Wetgeving en regels

‘Inzet overheid op innovatie is triest’

Het feit dat er op dit moment landelijk geen subsidies worden opengesteld om innovatieve stallen te ondersteunen, noemt Eric van den Hengel van de Stichting I-VEE triest. “Het getuigt van onbetrouwbaarheid van de overheid”, vindt hij.

In 2020 gaf de overheid aan volop te willen inzetten op innovaties om de emissies van onder andere ammoniak uit de landbouw zoveel mogelijk in te perken. Daartoe zou de Subsidiemodules brongerichte verduurzaming stal- en managementmaatregelen (Sbv) in 5 jaar tijd 10 keer worden opgesteld. “We zijn nu 3 jaar verder en de subsidiemaatregel is 3 keer opengesteld geweest”, vertelt Van den Hengel. Hij is voorzitter van de Stichting I-VEE. Deze stichting ondersteunt innovatie rond de reductie van emissie van broeikasgassen en stikstof vanuit de landbouw.

Eind november schreef minister Adema van LNV in een brief aan de Tweede Kamer dat ‘nieuwe inzichten het nodig maken om opnieuw naar de subsidieregeling te kijken en te bezien hoe verdere openstellingen van beide modules er in de toekomst uit kunnen komen te zien’.

Druk met niks

Die afwachtende houding werkt volgens Van den Hengel contraproductief. “Er zijn veel veehouders die een innovatieve stal zouden willen. Maar als de overheid te lang wacht, is de kans groot dat zij uiteindelijk kiezen voor een luchtwasser. Want een groot deel van hen wordt door de regelgeving gedwongen om te investeren in een emissiearme stal en een luchtwasser is op dit moment in veel gevallen de enige keus.”

Van den Hengel weet dat al ten minste 25 projecten rondom innovatieve emissiearme stallen liggen te wachten. “Wat de overheid wil, proberen wij in beweging te brengen. Maar dat komt niet van de grond, omdat de overheid druk is met niks. Door het stilleggen van de subsidieregeling komen de oplossingen niet dichterbij. Dat vind ik schadelijk.”

Je hebt zojuist een Premium-artikel gelezen.
Het aantal premium-artikelen dat je kunt lezen is beperkt. Wil je meer Premium lezen? Maak dan een gratis profiel aan.
Dit Premium-artikel krijg je cadeau. Onbeperkt lezen? Nu proberen
Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief