Gezondheid

Wanneer is biest van goede kwaliteit?

“Het is belangrijk om de kwaliteit van de geitenbiest te meten met een brix-meter”, dat vertelt Julia Geurts, geitenspecialist bij ForFarmers. “Door te meten weet je zeker dat je de beste kwaliteit biest aan de lammeren geeft.”

Volgens Geurts is biest met een brix-waarde van boven de 22 van goede kwaliteit. “Mocht de brix-waarde lager zijn dan 22, dan kun je deze biest samen met kunstbiest verstrekken. Hiervoor wordt een schema gehanteerd, zodat je de biest tot de juiste kwaliteit kunt opwaarderen.”

Niet alleen moederbiest of koeienbiest is een optie, ook volledige kunstbiest is volgens Geurts een mogelijkheid. “Dit adviseren we als de ziektestatus op het bedrijf het niet toelaat om moederbiest te verstrekken. Er zijn verschillende soorten kunstbiest, met verschillende ervaringen qua kwaliteit en opname. Dit heeft met name te maken met de smaak van de kunstbiest. Wil je zeker weten dat de kunstbiest goed genoeg is en goed genoeg wordt opgenomen, dan kan de dierenarts de IgG-waarden (antistoffen) in het bloed van de lammeren meten.”

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief