Algemeen

Geit vs. koe: Uitstoot stikstof ligt op 10 procent

De uitstoot van stikstof van een geit ligt op 10 procent van die van een melkkoe. Dat vertelt universitair hoofddocent Jan Dijkstra van Wageningen University & Research.

Dijkstra in De Gelderland: “Een geit weegt zo’n 70 kilo, een koe 700. Een geit geeft 3 liter melk per dag, een koe zo’n 30. Dat betekent ook dat een geit, ik schat, tien keer minder eet dan een koe. Beide dieren zijn herkauwers en produceren methaan in de voormagen. Bij een geit is dat dan minder dan bij een koe. Het betekent ook ruwweg 90 procent minder ammoniak uit urine en mest.”

Het komt redelijk overeen met de cijfers die WUR-onderzoekers gebruiken als het gaat om de uitstoot van beide dieren. Bij een melkkoe is dat gemiddeld 145,6 kilo stikstof per jaar, bij een geit 14,7 kilo. Een koe stoot per jaar 135 kilo methaan uit. Daarbovenop komt nog ruwweg 35 kg methaan uit mest. Bij geiten wordt dat nog onderzocht. Dijkstra schat die op 20 kilo uit dier en mest samen. Dat is ongeveer een negende van dat van een koe.

Simpel gezegd betekent de helft van de koeien vervangen door geiten dat van die helft van de stikstofuitstoot maar 10 procent overblijft. Dijkstra: “Dan gaat er dus 45 procent van het totaal af”, zegt Dijkstra. ,”De hoeveelheid stikstof moet landelijk met 50 procent worden teruggebracht. Dat gaat ons dus een heel eind in de richting brengen.” Voor methaan is dat percentage nagenoeg hetzelfde, ook een aanzienlijk deel van de doelstelling voor broeikasgassen. (De Gelderlander)

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief