Algemeen

Hoop voor geitenhouder Enkhuizen gevestigd op Raad van State

Voor een geitenhouder in de gemeente Enkhuizen is de Raad van State nog de enige hoop op het mogen beginnen van een bedrijf met 1.800 melkgeiten. De gemeente heeft de omgevingsvergunning geweigerd.

Naast het weigeren van de omgevingsvergunning voerde de gemeente ook een wijziging door in het bestemmingsplan waardoor vestiging van nieuwe geitenbedrijven of uitbreidingen van bestaande bedrijven onmogelijk wordt.

De gemeente vindt dat de afstand tussen het geplande melkgeitenbedrijf en omliggende woningen onvoldoende met het oog op de volksgezondheid. Daarbij wordt verwezen naar een advies van de GGD die adviseert om een grens van 2 kilometer aan te houden. Het bedrijf in Enkhuizen zou op circa 700 meter van woningen komen. Daarom werd de aanvraag geweigerd. Bovendien wilde de gemeente eerst een milieueffectrapport voordat de aanvraag in behandeling genomen zou worden.

De advocaat van de ondernemer vindt een afstand van 2 kilometer te ruim gesteld en verwees naar onderzoek van het RIVM waaruit volgens haar zou blijken dat een afstand van 500 meter vooralsnog voldoende is. De gemeente acht de vestiging van het melkgeitenbedrijf ook om andere reden strijdig met bestemmingsplan, omdat het niet om een grondgebonden bedrijf gaat. De ondernemer denkt echter wel aan de eisen voor grondgebondenheid te kunnen voldoen grond van akkerbouwers in de omgeving te pachten. (Nieuwe Oogst)

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief