Algemeen

Afronding VGO-onderzoek gepland eind 2024

Het VGO-III onderzoek naar de gezondheid van omwonenden van geitenhouderijen staat gepland om dit jaar afgerond te worden. Het rapport zal eind van 2024 aan de opdrachtgevende ministeries opgeleverd worden.

Het onderzoeksprogramma Veehouderij en Gezondheid Omwonenden III is het vervolg op eerdere onderzoeken waaruit bleek dat mensen die binnen twee kilometer afstand van een geitenhouderij wonen een verhoogde kans op longontsteking hebben. Het onderzoek, dat bestaat uit meerdere deelonderzoeken, ging in 2019 van start.

“Wij streven van oplevering van het rapport aan te bieden aan onze opdrachtgevers, de ministeries van Volkgezondheid, Welzijn en Sport en van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, in december en het begin 2025 te publiceren ”, aldus onderzoeksleidster Joke van der Giessen (RIVM). De opdrachtgevende ministeries zullen zich na het opleveren eerst nog over het rapport buigen.

De originele planning was om het rapport in 2022 aan te leveren, maar door de pandemie waren er problemen met het vinden van genoeg patiënten met longontsteking. Daardoor heeft het onderzoek vertraging opgelopen.  “We hebben de onderzoeken verlengd met een extra jaar om genoeg mensen te kunnen includeren”, vertelt Van der Giessen. “Daarna hadden we nog een extra jaar nodig om het te analyseren.” Volgens de nieuwe planning loopt het onderzoek nu wel op schema, al geeft de projectleidster aan dat er nog veel werk verzet moet worden voordat de analyse voltooid is en het rapport klaar is.

Voor één van de deelonderzoeken, waarbij gekeken werd naar de ziekteverwekkers waaraan geitenhouders worden blootgesteld, werden geitenhouders gezocht. Uiteindelijk hebben ongeveer honderd geitenhouders deelgenomen aan het onderzoek, een aantal dat volgens Van der Giessen ook het streven was.

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief