NIEUWS


Biobeurs dit jaar online

15 jan 2021

De Biobeurs is dit jaar een online editie. Met een ‘kaartje’ heb je toegang tot de workshops en paneldiscussies en kun je de online standhouders bezoeken.   Er zijn weinig workshops waar geiten of geitenproducten uitgebreid in terug komen. Wel is er een over de regeling dat alle biologische voeders vanaf 2022 uit 100 procent […]


Voorbereidingen op de lammerperiode

13 jan 2021 | Premium

De lammertijd komt eraan of geitenhouders zitten er al midden in. Een goede voorbereiding is het halve werk, wordt wel eens gezegd. Geitenspecialisten Ingrid Swinkels en Daphne Hermens van Voergroep Zuid gaven deze week in een webinar verschillende tips. De juiste voorbereiding voor het aflamseizoen begint al bij de dragende geiten. Als altijd is voldoende […]


Voeren in de transitieperiode – Volle buiken houden

13 jan 2021 | Premium

Gezond blijven, de lactatie starten met liefst een hoge productie, vitale lammeren op de wereld zetten en voldoende biest maken van een goede kwaliteit. De geit heeft het zo gemakkelijk niet rondom het aflammeren. Voor geitenhouders is het derhalve niet eenvoudig om de dragende dieren optimaal te voeren.


‘Vroeg vast voer aanbieden loont’

8 jan 2021

Een lam dat op 2 weken leeftijd vast voer krijgt voorgeschoteld, neemt in de totale melkperiode 82 procent meer voer op dan een lam dat ‘pas’ op 4 weken vast voer krijgt. Dat concluderen onderzoekers Anne-Riet Boerenkamp en Elly Docters van Leeuwen van Geiteninnovatiecentrum De Mekkerhof. Megan Süoss en Daniëlle Loonen voerden het onderzoek op […]


Geen vergunning voor uitbreiding geitenhouderij Ambt Delden

4 jan 2021

Een geitenhouderij in Ambt Delden mag niet uitbreiden. De rechtbank Overijssel heeft een beroep tegen de verleende omgevingsvergunning gegrond verklaard.

Waarom pensbestendige vetten voeren aan geiten?

31 dec 2020 | Kennispartner

Er zijn verschillende soorten pensbestendige vetten maar welke is nou het beste voor een geit? De grootste verschillen tussen pensbestendige vetzuren ontstaan tijdens het productieproces, maar ook de bron van het vet kan een verschil maken. In het algemeen kan men een opdeling maken tussen gefractioneerd vet (vetzuren worden op smeltpunt van elkaar gescheiden), gehydrogeneerd vet (onverzadigde vetzuren worden door middel van een chemisch proces verzadigd gemaakt) en calciumzepen (de onverzadigde vetzuren worden gebonden aan calciumhydroxide, waardoor het een zeep wordt).

Franse melkprijs blijft oplopen

30 dec 2020

De gemiddelde geitenmelkprijs in Frankrijk is in het derde kwartaal van 2020 opnieuw gestegen als gevolg van de stijging van de basisprijs. De Franse landelijk gemiddelde basisprijs van geitenmelk (bij de standaardsamenstelling van 35 gram vet en 30 gram eiwit per liter melk die sinds januari 2015 van kracht is) bedroeg 705 euro per 1.000 […]


Pure Goat genomineerd voor bio-product van het jaar

28 dec 2020

Pure Goat Company Opvolgmelk 3 is een van de 31 producten die genomineerd zijn voor de bio-productverkiezing van 2021. Consumenten kunnen nu stemmen en uiteindelijk gaat een vakjury de 3 winnaars kiezen. De opvolgmelk van Pure Goat Company is gemaakt met biologische geitenmelk. Maar ze gaan verder dan alleen het gebruik van biologische ingrediënten, schrijft […]