Kennispartnerbericht van Geiterij

Een gezonde opfok voor de vrolijke geit

Op de praktijkschool molk Klaas-Jan Dekker voor het eerst geiten en was hij meteen verkocht. In 2008 startte hij met 500 lammeren in de opfok. Doordat hij met eigen aanwas groeide naar 900 melkgeiten, is de ondernemer zich goed bewust wat een gezonde lammeropfok voor zijn bedrijf betekent.

‘Als je wil leren vloeken, moet je geiten houden’, lacht Klaas-Jan als we de geitenstal binnenlopen. Het was een uitspraak die zijn vader deed, toen hij voor de eerste keer aankondigde geiten te willen gaan houden op het destijds gemengde bedrijf. ‘Mijn vader was niet meteen enthousiast, maar ik zette toch door en in 2008 hebben we de eerste 500 lammeren aangekocht’, vertelt de volhardende Puttense ondernemer. ‘Als je iets doet, moet je het goed doen’, dus een jaar later stond er een stal voor 900 melkgeiten en kwamen de eerste liters in de tank. Volledig door eigen aanwas groeide het bedrijf en werd de stalcapaciteit al snel volledig benut.

Zuinig op geitenlammeren

Hoewel de kuiluitslagen geen verontrustende signalen lieten zien, bleek afgelopen jaar een partij voer toch besmet met Listeria. Voordat de besmettingsbron was gevonden waren al veel geiten besmet geraakt, waardoor op dit moment nog maar 830 geiten worden gemolken. ‘Dus ik ben erg zuinig op mijn geitenlammeren’, verklaart Klaas-Jan. Afgelopen jaren was het voor de geitenhouder een behoorlijke uitdaging om gewrichtsontstekingen onder controle te krijgen. Daarom wordt direct na de geboorte de naveltjes van alle lammeren ontsmet.

Gewrichtsontsteking onder controle

‘Voor de geitenlammeren gebruik ik Umbidip en voor de bokjes jodium’. Bij elke biestvoeding worden de navels gesprayd en de bij de tweede flesvoeding nog een keer met een wondspray. ‘De Umbidip kun je met een sprayfles heel makkelijk sprayen zonder dat alles onder zit, wat met jodium vaak wel het geval is. Ik zie dat de naveltjes van geiten die behandeld zijn met Umbidip al na een dag volledig zijn ingedroogd. Daarnaast heb ik gemerkt dat de bokjes meer last hebben van gewrichtsontstekingen, terwijl ik dat bij de geitjes niet meer zie’, is de ervaring van Klaas-Jan.

Biestvoeding

Om direct na de geboorte zoveel mogelijk antistoffen binnen te krijgen, krijgen de pasgeboren lammeren zo snel mogelijk 300 cc moederbiest. Als deze van onvoldoende kwaliteit is wordt deze vervangen door Goat PEQ® Colostrum. Acht uur na de eerste biestvoeding, krijgen de lammeren een twee biestvoeding met Goat PEQ Colostrum. ‘We gebruiken dit nu voor het tweede jaar en dat bevalt heel goed. De lammetjes drinken het heel graag. We maken het per fles aan en je merkt dat de poeder heel goed oplost. Met de biestpoeder die we voorheen gebruikten, had je vaker dat de melk klonterde’.

Schoon en droog

De eerste levensdag blijven de lammeren in een individuele bak onder de verwarming zodat ze goed in de gaten kunnen worden gehouden. Daarna gaan ze naar een grotere bak met meerdere leeftijdsgenoten. Op het hoogtepunt van de lammerperiode zijn er zo’n 200 lammetjes waardoor de infectiedruk flink stijgt. Om deze zo goed mogelijk onder controle te houden worden alle bakken voorzien van BoxClean®. ‘In de bakken gebruiken we het iedere dag en in de aflampotten om de dag. Het stoft niet met het instrooien, het ruikt heel lekker en de lammeren blijven goed schoon en droog. Voorheen hadden we kalk in een BigBag en nu losse zakken BoxClean. Het is veel lichter dan kalk. Dat werkt heel handig zeker omdat we in de aflammerperiode veel met medewerksters en stagiaires werken’, heeft Dekker ondervonden.

Gezonde start

Met een hygiënische opfok wil Klaas-Jan weer snel terug op het niveau van 900 melkgeiten om vervolgens zijn bedrijf verder te optimaliseren. ‘Met name in de gehalten en productie wil ik nog vooruit. Ik wil een geit die op haar dooie gemak goed produceert en lang mee gaat’. En de basis daarvoor wordt gelegd in een gezonde start van het lam.

Maatschap Dekker

Klaas-Jan en Cindy Dekker
830 melkgeiten
Jongvee: 400
Gemiddelde productie: 1170 kg melk met 4,14% vet en 3,53% eiwit

Geiterij
Over Geiterij
Geiterij is een jong dynamisch bedrijf die zich gespecialiseerd heeft in de melkgeitenhouderij. Met onze concepten ‘Verzorging’, ‘Voeding’ en ‘Gewassen’ leveren we een bijdrage aan gezonde melkgeiten met een efficiënte productie.

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief