Kennispartnerbericht van Agrifirm

Een lam is zeker geen geit!

Voeren naar prestatie bij lammeren is net even wat anders dan bij de melkgeiten, de lammeren moeten steeds weer nieuwe dingen leren. Van biest naar warme melk en daarna overschakelen op vast voer. De stalvoorzieningen, beschikbare arbeid en de gezondheid leveren daar een grote bijdrage aan. Elke ondernemer doet het weer op zijn eigen manier. Vele wegen leiden ten slotte naar Rome. Met de protocollen en adviezen van Goatstart Agrifirm heb je in ieder geval concrete handvatten naar een succesvolle opfok. Enkele grammen krachtvoeropname na een paar weken is al profijtelijk. Om deze winst te behalen kun je bijvoorbeeld tasty wean inzetten. Dit is een pre-starter die kan concurreren met de melk. Later kun je verschillende stappen ondernemen, zoals het terugnemen van spenen in combinatie met ruim beschikbaar hebben van vers water en vast voer voor de lammeren.

Inrichting is relevant

Het belang van vers drinkwater voor goede gezondheid en overgang naar vast voedsel is veel groter dan men eigenlijk verwacht. Het aantal drinkplaatsen en de manier van aanleren vereisen dan ook extra aandacht. De zichtbaarheid van het kracht- en ruwvoer draagt bij aan de opname hiervan. Voer dat bijvoorbeeld achter een muurtje ligt, is dan moeilijk te vinden. Natuurlijk is iedere lammerstal anders ingericht, maar tips voor verbetering aan het ‘interieur’ blijven er altijd.

Daarnaast is ‘voeren naar prestatie’ meer dan alleen kijken naar de mogelijkheden om verse lucht, vers water en vers voer goed beschikbaar te hebben. Ook sociale rangorde speelt aan het voerhek een belangrijke rol. Zorg daarom dat er voldoende eetplaatsen zijn met meerdere voer- en waterplaatsen. Het zijn kleine aanpassingen, die vaak het verschil in resultaat betekent.

Daag jouw lammeren uit om haar groeicapaciteit te benutten in de jeugdgroei: voor een sterk skelet, goede organen en een optimaal verteringsapparaat.

Agrifirm
Over Agrifirm
Agrifirm is dé totaalleverancier voor de geitenhouderij. Van biest, melkpoeders en mengvoeders, tot additieven. Uiteraard altijd voorzien van kennis en advies op maat.

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief