Kennispartnerbericht van Speerstra

Hittestress bij geiten zo goed mogelijk beperken!

Bij temperaturen boven de 23 graden met een hoge luchtvochtigheid zal een geit meer energie gebruiken om haar warmte kwijt te raken. Geiten reageren op hittestress door hun warmteproductie te verminderen. De warmteproductie wordt voornamelijk gestimuleerd door de fermentatie van ruwvoeders. Een geit gaat dus minder ruwvoer vreten, zodat er minder warmte vrijkomt in de pens. Vaak worden de krachtvoeders tijdens deze hittestress periodes wel opgegeten. In krachtvoerrijke rantsoenen kan dit mogelijk leiden tot pensverzuring.

De wateropname van een geit is ongeveer 7 tot 10% van haar lichaamsgewicht, dus 4,5 tot 7 liter/dag. Zeker in warme periodes is voldoende vers drinkwater een absolute vereiste. Daarnaast is het belangrijk om goed te ventileren, zodat de warmte de stal kan verlaten. Een andere optie is om de potstal voor hitteperiodes uit te mesten, omdat er ook veel warmte onder uit de potstal komt.

Op basis van voeding kan men denken aan het voeren van een buffer tegen de mogelijke pensverzuring. Een andere optie om de ds-afname aan te vullen, zijn pensbestendige vetten. Een geit zal tijdens een verminderde opname wel proberen om de melkproductie op peil te houden. Dit gaan ze in eerste instantie doen door de glucogene aminozuren (bouwstoffen voor eiwitten) af te breken in de darmen. Deze worden vervolgens omgezet in energie. Hierdoor zal er in eerste instantie een daling zijn in het melkeiwit maar wordt de productie wel deels behouden. Duurt deze hitte periode langer, of is het een op één stapeling van meerder periodes achter elkaar, zal een geit haar eigen lichaamsvetten gaan gebruiken om de melkproductie te behouden.

Als een geit gaat interen op lichaamsvetten, dan zal zij daarna voor een langere periode niet goed vruchtbaar zijn. Om te voorkomen dat geiten lichaamsvetten gaangebruiken voor de productie, kan men pensbestendige vetten gaan voeren om de verminderde opname aan te vullen.

De winst met pensbestendige vetten is niet alleen tijdens de warme periode te behalen, maar ook vooral daarna. Een betere conditie kan in de periode erna resulteren in een betere vruchtbaarheid. Hiervoor zijn twee redenen. Als een geit minder vet van eigen rug hoeft te gebruiken worden er minder hormonen aangemaakt die de vruchtbaarheid remmen. Daarnaast zal een geit met een lipogene energiebron minder insuline aanmaken, hierdoor kunnen eicellen zich beter ontwikkelen (Bron: Gransworthy ea 2008).

BergaFat is een 100% plantaardige vetbron, geproduceerd uit palmolie. Dit product levert veel energie (3.900 VEM per kg). De C16:0 vetzuren worden goed verteerd en rechtstreeks naar melkvet omgezet. Bij de vertering van vet komt geen fermentatiewarmte vrij. BergaFat wordt ook wel een “koude” energiebron wordt genoemd. Mede hierdoor is het een uitermate geschikt product tijdens hittestress. De verminderde voederopname wordt dan gedeeltelijk gecompenseerd. BergaFat draagt hierdoor bij aan de mindering van conditieverlies tijdens deze stressmomenten.

Het advies is om tijdens hittestress 40-100 gram BergaFat per geit per dag te voeren, hierdoor wordt de verminderde opname gedekt.

Voor meer informatie over BergaFat kunt u vrijblijvend contact opnemen met Speerstra Feed Ingredients op 0514-569001 of via mail@speerstra.com / www.speerstra.com

Speerstra
Over Speerstra
Speerstra Feed Ingredients BV is een internationale handelsonderneming en importeur van hoogwaardige ingrediënten voor de diervoedersector. In samenwerking met afnemers, leveranciers en onderzoeksinstituten ontwikkelen wij innovatieve productconcepten.

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief