Kennispartnerbericht van Agrifirm

Krachtvoeropname lammeren: vroeg, veel, vaak en vers

De lammerperiode is weer in volle gang en de eerste lammeren bereiken de gewenste leeftijd en gewicht om voor te bereiden op spenen. Dit betekent dat je de melkgift wilt afbouwen en de krachtvoeropname wilt stimuleren, maar hoe pak je dat nou goed aan? Kernwoorden bij een goede overgang zijn: vroeg, veel, vaak en vers.

Pre-starter: Tasty Wean en Capri Junior

Agrifirm heeft haar assortiment zo afgestemd dat er voor ieder lam en ieder managementsysteem een gepaste voersoort is. Vanaf de 1e levensweek kun je beginnen met het verstrekken van de Goatstart Tasty Wean. De zoete geur van deze 2 mm korrel zal het lam stimuleren op zijn neus te volgen en op zoek te gaan naar de voedselbron. Verstrek je liever muesli dan is de Capri Junior VLOG interessant. Beide producten worden gezien als pre-starter. Is de nieuwsgierigheid van het lam gewekt is en de plaats van voerverstrekking bekend, dan kunt je hieraan de Lammerkorrel Start toevoegen.

Zorg er dus voor dat het krachtvoer makkelijk te vinden is en dat er voldoende ruimte is voor alle lammeren. Als de nieuwsgierigheid van één lam is gewekt volgen er meer. Kleine beetjes tegelijk verstrekken is raadzaam, omdat de geur van het verse voer het lam zal uitnodigen om te komen. Bovendien kun je dan ook goed zien hoe de opname van het krachtvoer is geweest.

Naast het verstrekken van krachtvoer is het ook belangrijk om een structuurbron aan te bieden. Zo zorg je voor een goede ontwikkeling van de pens. Gehakseld stro of hooi zijn hiervoor uitermate geschikt. Let wel op, hooi kan erg smakelijk zijn, waardoor de krachtvoeropname kan worden benadeeld.

Water voor een goede opname

Er is nog een 3e factor die hand in hand gaat met de krachtvoeropname en dat is: water! Het aanbieden van vers water draagt bij aan een goede krachtvoeropname. Hoe eerder het lam water kan vinden of aangeboden krijgt, hoe sneller de krachtvoeropname zal gaan.

Bij de opbouw van krachtvoer- en wateropname hoort een afbouw van de melkopname. Dit kan op verschillende manieren, zoals:

  • Wegnemen van spenen
  • Overgang van onbeperkt naar beperkt voeren op diverse manieren
  • Fasevoedering
  • Het is belangrijk dat de methode die je toepast bij je management en bij je geiten. Vraag jezelf altijd af of de huidige manier nog past en of het gewenste resultaat wordt gerealiseerd.

Heeft dit artikel je aan het denken gezet en wil je hierover graag eens met ons sparren? Neem dan contact op met onze lammerspecialisten of een van onze adviseurs!

Agrifirm
Over Agrifirm
Agrifirm is dé totaalleverancier voor de geitenhouderij. Van biest, melkpoeders en mengvoeders, tot additieven. Uiteraard altijd voorzien van kennis en advies op maat.

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief