Kennispartnerbericht van Agrifirm

Opstart van nieuwmelkse geiten

Onze geitenadviseurs zijn niet voor niets specialist in hun vakgebied. Daarom delen zij hierbij wat tips die direct in jouw stal bruikbaar zijn!

Korte aflamperiode

Hoe korter de periode is dat geiten aflammeren, hoe beter je ze voor kunt bereiden op de lactatie. Het blijft lastig om het elke geit naar de zin te maken als de spreiding groter is dan 3 weken. Ook een splitsing maken in het moment van aflammeren, dus de koppel verdelen in groepen, kan goed werken om de dieren zo goed mogelijk naar behoefte te kunnen voeren. Bij het individueel voeren is dit minder relevant. Een passende opstartcurve is dan wel van cruciaal belang.

Het belang van de eerste groep

Leg de focus op de eerste groep geiten die gaat aflammeren. De voeropname net voor het lammeren daalt juist door de groeiende lammetjes, terwijl de voerbehoefte van de moeders nu juist stijgt.

Voeropname op peil houden

De grootste uitdaging rond het aflammeren is de voeropname op peil houden. Dat werkt het beste als je juist voor de transitiefase scherp voert en vanaf 2 weken voor het lammeren en in de lammerentijd harder voert. Het krachtvoer Topstart Fiber Excellent in combinatie met energierijke productievoeders kan hierbij helpen.

Krachtvoergift na lammeren

Houd de krachtvoergift de eerste dagen na aflammeren onveranderd. Verhoog de krachtvoergift daarna geleidelijk, tot de adviesgift die jouw adviseur berekent. Door de eerste dagen wat terughoudend te blijven met krachtvoer gaan de dieren meer ruwvoer opnemen. Daar profiteren ze van na de aflampiek, wat vervolgens weer bijdraagt aan persistentie na de productiepiek.

Uitdagen met het juiste voer

Na het aflammeren is het zaak de dieren uit te dagen met goed ruw- en krachtvoer. Verstrek regelmatig, smakelijk ruwvoer in een schone voerbak. Bij de huidige goede melkprijs kan het inzetten van een kwalitatief hoogwaardig krachtvoer lonen. Kies bijvoorbeeld voor hoge piekproductie, dan kun je met Toplac Excellent VLOG gezond hard melken. Is daarnaast ook een hoog vetgehalte gewenst, dan is Geit Fiber Omega VLOG een uitstekende voeraanvulling. Door twee, drie of zelfs meer voersoorten beschikbaar te hebben is het eenvoudiger om tussentijds altijd te schakelen en te sturen. Want de productie, mestconsistentie en voeropname verandert dagelijks. Na de piek kun je relatief snel overschakelen op krachtvoer, wat veel pens-energie geeft met bijpassend eiwit, maar beperkt is in lacto-energie.

Onze adviseurs geiten vertellen er jou graag meer over!
088 – 488 2972

Agrifirm
Over Agrifirm
Agrifirm is dé totaalleverancier voor de geitenhouderij. Van biest, melkpoeders en mengvoeders, tot additieven. Uiteraard altijd voorzien van kennis en advies op maat.

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief