Kennispartnerbericht van Agrifirm

Pensontwikkeling stimuleren met goed ruw- en krachtvoer

“Minder papperige lammeren met een beter ontwikkeld skelet.” Dat is wat de lammerenspecialisten van Agrifirm horen van de gebruikers van een Urban drinkautomaat. Geitenboeren die gewend zijn aan dit systeem willen niet meer anders. Door de lammeren al in een vroeg stadium niet meer onbeperkt te laten drinken en goed ruw- en krachtvoer aan te bieden, wordt de pensontwikkeling eerder gestimuleerd, de jeugdgroei niet geremd en wordt er geen overtollig vet aangemaakt. Allemaal zaken waar een lam, de rest van haar leven, profijt van heeft!

Lager melkpoederverbruik

De Urban drinkautomaat verdient zichzelf terug doordat het melkpoederverbruik lager ligt dan bij andere drinkautomaten. Dit komt onder andere doordat er individueel gespeend kan worden. Een bijkomend voordeel van de Urban drinkautomaat is dat deze zichtzelf, twee keer per dag, reinigt. Het is wel belangrijk om zelf de spenen goed schoon te houden. Om in de zomer vliegen goed te weren, is het belangrijk om hiervoor op tijd maatregelen te nemen.

Een ander bijkomend voordeel is dat lammeren, waar iets aan mankeert, eerder worden waargenomen door het systeem. Hierdoor kun je de lammeren eerder behandelen en is er minder sprake van groeiachterstand en uitval.  Ook behoort de speendip tot het verleden.  Dit heeft te maken heeft met het trapsgewijs afbouwen van de melkpoeder en het tijdig aanbieden van smakelijk ruw- en krachtvoer. Tasty Wean (VLOG) en de Geitlammeren Start (VLOG) sluiten perfect aan in de afbouwfase.  Vanaf het moment dat krachtvoer wordt aangeboden is het noodzakelijk dat lammeren de beschikking hebben tot vers drinkwater.

Waarom wij zo enthousiast zijn over de Urban drinkautomaat?

  • Minder melkpoeder per lam (dan bij andere drinkautomaten)
  • Minder vette lammeren; door een beter en goed ontwikkeld skelet.
  • Lammeren starten eerder met ruwvoer- brokopname
  • Gezondheidscontrole, waardoor sneller starten van behandeling mogelijk wordt
  • Dieren komen makkelijker in het voerstation als melkgeit
  • Automatische reiniging

Optimale voercurve

Welke voercurve past het beste bij jouw lammeren, jouw bedrijfsvoering en bij jou als ondernemer? We denken graag met je mee. Ons assortiment bevat meerdere melkpoeders die zeer goed aansluiten bij het gebruiken van de Urban drinkautomaat. Wil je meer weten? Neem dan contact op met een van onze opfokspecialisten om meer te weten te komen over onze ervaringen met de Urban.

Jolanda Samplonius (Regio Noord)
E: j.samplonius@agrifirm.com
T: 06 28 44 25 20

Tessa Pieffers (Regio Midden)
E: t.pieffers@agrifirm.com
T: 06 82 89 50 12

Elske Coppens-Smeulders (Regio Zuid)
E: e.coppens@agrifirm.com
T: 06 48 56 55 24

Agrifirm
Over Agrifirm
Agrifirm is dé totaalleverancier voor de geitenhouderij. Van biest, melkpoeders en mengvoeders, tot additieven. Uiteraard altijd voorzien van kennis en advies op maat.

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief