Kennispartnerbericht van Speerstra

Zorg voor een goed werkende pens

Eén van de belangrijkste voorwaarden voor een goed werkende pens is een optimaal klimaat voor de pens bacteriën en de protozoa in de pens. Pensverzuring of giftige stoffen kunnen de penswerking negatief beïnvloeden.

Pensverzuring ontstaat bij een te grote opname aan snel afbreekbare koolhydraten ineens, of doordat een geit te weinig herkauwd. Een voldoende hoge ruwvoer/ krachtvoer verhouding is daarbij cruciaal. De verslechterde penswerking tijdens pensverzuring kan er voor zorgen dat het er een overmaat van eiwit de dikke darm bereikt. Bacteriën als clostridium kunnen erg goed op groeien op deze eiwitten. Met diarree tot gevolg.

Voor een optimaal pensklimaat met een gezonde pensflora kunnen bepaalde producten worden ingezet, zoals Diamond V. Dit is een mix van producten (metabolieten) die door gisten zijn gemaakt. In Diamond V zitten verschillende metabolieten met elk een eigen positieve werking in de pens. Diamond V stimuleert de pensbacteriën die zich bezig houden met de vertering van en de benutting van het voer. Dit betekent dat uw geiten het voer beter verteren en het efficiënter wordt omgezet in melk.

Zoals hierboven wordt genoemd ligt pensverzuring op de loer bij een te grote opname aan snel afbreekbare koolhydraten. Deze worden deels omgezet in melkzuur, melkzuur heeft een lage PH en kan daardoor pensverzuring veroorzaken. Verder kan een geit de voederwaarde van het melkzuur alleen benutten als het eerst wordt omgezet in propionzuur. In de pens wordt dat gedaan door de lactaat gebruikende bacteriën.

Diamond V zorgt voor meer lactaat- gebruikende bacteriën in de pens, waardoor er minder kans is op pensverzuring en het melkzuur sneller en efficiënter wordt omgezet in propionzuur. Propionzuur wordt via de penswand opgenomen in het bloed en wordt in de lever omgezet in glucose en lactose. Veel lactose betekent meer melk.

Voor meer informatie over Diamond V kunt u vrijblijvend contact opnemen met Speerstra Feed Ingredients op 0514-569001 of via mail@speerstra.com / www.speerstra.com

Speerstra
Over Speerstra
Speerstra Feed Ingredients BV is een internationale handelsonderneming en importeur van hoogwaardige ingrediënten voor de diervoedersector. In samenwerking met afnemers, leveranciers en onderzoeksinstituten ontwikkelen wij innovatieve productconcepten.

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief