Gezondheid

Herbesmetting Q-koorts in Strijbeek

Op een melkgeitenbedrijf in het Brabantse Strijbeek is op 24 juni herbesmetting met Q-koorts vastgesteld. Het bedrijf is eerder in 2009 en 2011 al besmet bevonden.
Op dit moment zijn er 19 bedrijven in Nederland die de Q-koorts besmetstatus hebben, waarvan er bij vier bedrijven sprake is van herbesmetting. De bedrijven die de Q-koorts besmetstatus hebben,  hebben veelal nog oudere dieren die ten tijde van de uitbraak niet drachtig waren en niet geruimd zijn. Staatssecretaris Dijksma van Economische zaken is met de sector in overleg over het traject vrijstatus van deze bedrijven. Dat heeft Dijksma de Tweede Kamer laten weten.
Op het bedrijf in Strijbeek zijn ongeveer 1000 melkgeiten aanwezig. Het bedrijf is in 2009 Qkoorts in Strijbeekbesmet bevonden en toen gedeeltelijk geruimd. Er zijn op het bedrijf nog steeds melkgeiten aanwezig die toen niet drachtig waren en daarom niet geruimd zijn. Voor deze dieren geldt een levenslang fokverbod.
Na een jaar lang negatief geweest te zijn in de tankmelkmonitoring werd het bedrijf in januari 2011 vrijgegeven. Op 6 mei 2011 werd het bedrijf opnieuw besmet verklaard en na wederom een jaar lang negatief geweest te zijn in de tankmelkmonitoring opnieuw vrijgegeven in december 2012. De op het bedrijf aanwezige melkgeiten waren voor 1 augustus 2012 gevaccineerd en ook in 2013 is het grootste deel van de dieren al gevaccineerd.
Nieuwe besmette bedrijven die de vaccinatie tijdig en correct hebben uitgevoerd vormen slechts een zeer beperkt risico voor de gezondheid van omwonenden. Wel kan sprake zijn van een verhoogd risico op besmetting van mensen bij direct contact met dieren. Daarom geldt voor het bedrijf een bezoekersverbod en worden er extra hygiënemaatregelen toegepast. De lokale bestuurders en de GGD zijn geïnformeerd over de besmetting en er wordt een waarschuwingsbord bij het bedrijf geplaatst. De locaties van besmette bedrijven zijn zichtbaar op de website van de NVWA.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief