Melken

1.178 kg melk per geit in 2016

Deelnemers aan de Agroscoop, het monitoringssysteem van ForFarmers voor de geitenhouderij, hebben in 2016 15 kg minder melk per geit geleverd dan in 2015. De gemiddelde productie in 2016 was 1.178 per geit.

Het krachtvoerverbruik ligt, zo blijkt uit de Agroscoop, op 66,2 kg ten opzichte van 68,2 kg per 100 kg meetmelk in 2015. Dat is 24 kg minder per geit. Per saldo is de voerwinst (melkopbrengst minus mengvoer-, bijproducten en ruwvoerkosten) van €613 naar €589 per geit afgenomen. De grootste oorzaak daarvan ligt bij de lagere melkprijs, deze was €1,86 lager. De gehalten in de melk zijn weinig veranderd. Het eiwitgehalte is met 0,02 procent gestegen naar 3,48 procent en het vetgehalte met 0,02 procent gedaald naar 3,98 procent.

Agroscoop_2016_geiten_-_Voerwinst_vs_kg_vet_en_eiwit

“Eén van de redenen van de lichte daling in productie is dat we zien dat geitenbedrijven sector breed minder geiten uitgeselecteerd zijn. Dit geldt ook voor onze klanten en is een logische reden voor de lichte daling. Daarnaast heeft ook het weer van 2016 heeft invloed gehad op de resultaten. Geiten zijn nog gevoeliger voor weersinvloeden dan bijvoorbeeld melkvee”, licht marketing manager Alien van der Hem toe. Het voorjaar (maart-april) was relatief koud en de nazomer (augustus-september) warm. De THI (Temperature Humidity Index, zie afbeelding)) was in de maanden juli t/m september 2016 erg hoog. Dat resulteerde in meer en langere hittestress-perioden. “Echter door door tijdige inzet van buffers en de proactieve aanpak van geitenhouders en specialisten zijn deze weersinvloeden redelijk in de hand gehouden, wat resulteerde in slechts een lichte daling en tevens in vitalere lammeren, legt Van der Hem uit.

Agroscoop_geiten_2016_-_KNMI_-_Gemiddelde_Temperature_Humidity_Index

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Melken
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief