Algemeen

Vaker longontsteking bij geitenhouderij

Rond geitenhouderijen, net als rond pluimveehouderijen, hebben mensen vaker een longontsteking. Dat blijkt uit vervolgonderzoek ‘Veehouderij en Gezondheid Omwonenden – VGO-2’ van Wageningen University and Research, Universiteit Utrecht, NIVEL en het RIVM.

Deze toename is te zien in alle onderzochte jaren van 2009 tot en met 2013. Van de ruim 200 extra longontstekingen die verband hebben met wonen in de buurt van veehouderijen zijn er gemiddeld 89 te relateren aan het wonen bij geitenhouderijen.

Het is nog onduidelijk wat de oorzaak is van deze longontstekingen. Wel is al duidelijk dat de Q-koortsepidemie geen verklaring van het verhoogde risico vanaf 2011 biedt. Geitenhouderijen stoten voor zover bekend weinig fijnstof en endotoxinen uit. Om specifieke oorzaken van deze toename te achterhalen is meer onderzoek nodig. Pas dan kunnen bedrijfsgerichte maatregelen aanbevolen worden.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: WhatsApp Facebook

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief