Lammeren

NVWA controleert dierenwelzijn op geitenbedrijven

De NVWA controleert vanaf februari het dierenwelzijn op geitenbedrijven. Bij de controles is bijzondere aandacht voor het welzijn van de bokjes op melkgeitenbedrijven en op afmestbedrijven. Dat meldt vakblad Veearts.

De NVWA voerde in 2017 soortgelijke inspecties uit omdat er signalen waren dat het welzijn van bokjes vaak niet in orde was en dat er op afmestbedrijven veel jonge bokjes doodgingen. Op veel afmestbedrijven bleek het sterftecijfer meer dan 20 procent te zijn met een uitschieter tot 66 procent.Op drie bedrijven met hoge sterftecijfers werden ernstige dierenwelzijnsovertredingen vastgesteld.

Plan van aanpak

De hoge sterftecijfers en de uitkomsten van de inspecties van de NVWA waren in juni 2017 aanleiding voor een gesprek tussen het ministerie van LNV, de NVWA en vertegenwoordigers van alle schakels in de geitensector. In november 2017 hebben LTO Melkgeitenhouderij en de Nederlandse Geiten Zuivel Organisatie (NGZO) op basis hiervan een plan van aanpak opgesteld om het welzijn van geitenbokjes te verbeteren en te borgen. Het plan van aanpak laat echter onverlet dat de NVWA zal toezien op de naleving van wettelijke verplichtingen binnen de keten, zo liet minister Schouten afgelopen december weten.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Lammeren
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief