Algemeen

Hulpmiddel moet verlenen Wnb-vergunning weer op gang brengen in Noord-Brabant

De provincie Noord-Brabant heeft een hulpmiddel ontwikkeld voor veehouders om een vergunning aan te vragen voor de Wet natuurbescherming (Wnb). Daarmee kunnen veehouders die een luchtwasser willen gaan gebruiken onderbouwen dat daardoor de belasting van kwetsbare natuur niet toeneemt.

Met het hulpmiddel sorteert de provincie voor op de handreiking die het Rijk op zijn vroegst in maart 2024 gereed heeft. “We hebben in Brabant een stallendeadline die sterk gaat bijdragen aan het verminderen van de stikstofuitstoot,” aldus gedeputeerde Wilma Dirken. “Daarom is het belangrijk dat we de vergunningverlening weer op gang brengen. Stapje voor stapje zorgen we zo met elkaar dat we Brabant openhouden.”

De handreiking voor passende beoordeling is geschikt voor veehouders die alleen een luchtwassysteem willen gebruiken om de stikstofuitstoot te verminderen. Het zijn min of meer gesloten systemen waarbij externe factoren weinig invloed hebben op het functioneren van het systeem.

Een luchtwasser is echter wel een zogeheten end of pipe systeem. De uitstoot wordt dus niet bij de bron aangepakt. Dat maakt dat een luchtwasser voor veel veehouders niet de voorkeur heeft.

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Algemeen
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief