Met onderstaande tips beperk je de gevolgen van hittestress zoveel mogelijk. Zo blijven jouw geiten ondanks de warmte toch optimaal presteren
1 – Behoud goede penswerking met buffers
Hittestress op komst? Start dan direct met het voeren van een buffer in jouw geitenrantsoen. Buffers zorgen voor een constantere voeropname en houden het vetpercentage in de melk op peil. Daarnaast dragen buffers bij aan een stabielere pensflora en verkleinen daarmee de kans op chronische pensverzuring. Er zijn diverse soorten buffers verkrijgbaar. Kijk kritisch naar de bufferwerking en – capaciteit, die moet passen bij jouw geitenrantsoen en omstandigheden.
2- Houd de ruwvoeropname op peil
We raden je aan om twee keer per dag te voeren, in de koele ochtend en aan het eind van middag, of het begin van de avond. Op deze manier blijft het voer broeivrij en smakelijk. Accepteer eerder restvoer, voor een maximale smakelijkheid van het basisrantsoen.
3 – Voer extra structuur
Door de extreme hitte komt de voeropname onder druk te staan. Hierdoor neemt de kans op pensverzuring toe. Verstrek voldoende structuur zoals luzerne, kuilgras, hooi of stro voor een goede herkauwactiviteit en buffering.
4 – Zorg voor een goed werkende watervoorziening
Tijdens de hitteperiode kan de wateropname met ruim 40% stijgen. Zorg daarom voor een goed werkende drinkwatervoorziening.
5 – Verlaag de staltemperatuur met ventilatoren en verneveling
Zorg dat jouw ventilatoren een luchtsnelheid van 120 tot 180 meter per minuut bereiken. Ventilatoren met een diameter van 90 cm of meer beschikken over deze capaciteit. Belangrijk is dat de ventilatoren iets naar beneden gericht zijn. Je kunt de ventilatie stapsgewijs opvoeren, naarmate de temperatuur stijgt. Ook de combinatie van een ventilator met een vernevelaar is erg effectief. Als deze goed zijn afgesteld ontstaat het ideale klimaat voor lacterende melkgeiten. Bekijk hier de ervaring van drie geitenhouders met verschillende soorten vernevelingsinstallaties.
6 – Voorkom stress
Drijf je geiten zo min mogelijk op tijdens de hitte, hiermee voorkom je onnodige stress. Plan bijzonderheden zoals een dierenartsbezoek of klauw bekappen bij voorkeur niet op een warme dag.
7 – Besproei het dak
Door het dak te besproeien bij hitte, neemt het water de warmte van het dak op. Hierdoor daalt de temperatuur onder het dak enkele graden, zonder dat de luchtvochtigheid toeneemt. Je kunt hiervoor het beste leidingwater gebruiken. Eigen bronwater bevat vaak te veel ijzer, waardoor het dak na verloop van tijd kan verkleuren.
8 – Houd de maatregelen aan na de hittestress
Het is belangrijk om juist ook na de hittestressperiode bovengenoemde maatregelen toe te passen. Je geiten hebben nog onvoldoende buffercapaciteit om grote hoeveelheden voer te verwerken. Het risico op (sub)klinische pensverzuring kan in deze fase toenemen.
Bekijk de hittestressverwachting in jouw regio via de hittestressmonitor.