Kennispartnerbericht van Hipra

Abortus bij geiten, wat kunt u doen?

Abortus bij de geiten kan leiden tot serieuze problemen op uw bedrijf. Doordat er minder nieuwe lammeren worden geboren voor de opfok en te vroeg lammerende of aborterende geiten in de regel met een minder goede productie opstarten, heeft dit consequenties voor het uiteindelijke bedrijfsresultaat. Nu over een paar maanden het dekseizoen weer begint is het zaak om na te denken over preventieve maatregelen.

Chlamydia kan een abortusuitbraak geven waarbij meer dan 10% van de drachtige dieren verwerpt. Als men besluit geen aanvullende maatregelen te nemen na een abortus-storm door Chlamydia, zal deze bacterie blijven sluimeren op het bedrijf. Vaak zien we een cyclisch patroon op een besmet bedrijf, waarbij er iedere 3 tot 5 jaar veel verwerpers zijn en er te veel vroeggeboortes en zwakke lammeren geboren worden. We zien de meeste abortusgevallen bij de dieren die voor de eerste keer drachtig zijn. Voorheen werd gesteld dat dieren die eenmaal hadden verworpen niet meer zouden verwerpen. Maar recentelijk is gebleken dat dieren na 3 tot 4 jaar weer vatbaarder zijn voor abortus.  

Preventieve maatregelen bij Chlamydia abortus

Indien Chlamydia is vastgesteld als oorzaak van de abortus, is het zaak verdere verspreiding in te dammen. Dit valt in de praktijk vaak erg tegen. Er lammeren in korte tijd veel dieren af, waardoor het bijna onmogelijk is kruisbesmetting te voorkomen. Strenge hygiënemaatregelen zijn van belang en zieke dieren dienen gescheiden te worden van gezonde dieren.

Er wordt bij een abortus-uitbraak geadviseerd om alle hoogdrachtige dieren herhaaldelijk te injecteren met oxytetracycline. Deze antibioticatoediening verkleint bij een acute uitbraak de kans op een Chlamydia abortus. Het vermindert de uitscheiding van Chlamydia echter niet, ook niet bij Chlamydia dragerdieren die normaal aflammeren. Verder wordt het ontstaan van dragers ook niet voorkomen en Chlamydia kan zich daardoor nog steeds op het bedrijf verspreiden.

Vaccinatie voor de dekperiode is een effectieve manier om Chlamydia abortus te voorkomen. Vraag uw dierenarts om meer informatie. Hij of zij kan u helpen bij abortus problemen, het stellen van de juiste diagnose en het maken van een bedrijfsspecifiek plan van aanpak.

Heeft u specifieke vragen over Chlamydia abortus? Dan kunt u ook direct contact op met één van onze dierenartsen: Jessica Hartjes, 06-3800 8533 (Nederland), Niels Groot Nibbelink (Zuid Nederland) 06-8100 2036, Anne-Miek Timmermans (Midden Nederland) 06-1370 2817, Sabine Hoogeveen (Noord-West Nederland) 06-8279 0165 of Anne-Lynn Geertshuis (Noord-Oost Nederland) 06-2046 9304

Hipra
Over Hipra
HIPRA is een veterinair pharmaceutisch bedrijf dat zich toegelegd heeft op het onderzoek, de productie en het op de markt brengen van producten voor Animal Health. Het familiebedrijf HIPRA is opgericht in 1954 een heeft het hoofdkantoor in Amer (ten Noorden van Barcelona) in Spanje.

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief