Kennispartnerbericht van GKN

Genetische vooruitgang met KI

Het hoofddoel van GKN is om genetica uit te kunnen wisselen zonder ongewenste bijeffecten zoals overdracht van dierziekten. Na deze zeer belangrijke reden, is de genetische vooruitgang die middels KI behaald wordt een belangrijke hoofdzaak. Om de genetische vooruitgang te kunnen meten, worden fokwaarden berekend. Voordat een bok deze belangrijke waarden krijgt, wordt hij eerst ingezet als proefbok. Nadat de dochters van de bok in productie zijn gekomen, wordt een fokwaarde berekend en promoveert de bok tot fokbok.

Wanneer een bok voor het eerst wordt ingezet, start hij als zijnde een proefbok. Proefbokken zijn de nieuwste generatie, geselecteerd van de best beschikbare ouders op basis van productie, fokwaarden, exterieur en andere genetische kenmerken. In deze generatie zit altijd veel potentie. Echter deze bokken moeten zich nog wel gaan bewijzen.

Het mooie aan de GKN bokken is, is dat zij dochters hebben op veel verschillende bedrijven met verschillende bedrijfssystemen. Dit komt ten goede aan de zuiverheid van de fokwaarde van de bok aangezien de productieverhoging dan puur genetisch is en bedrijfsinvloeden nagenoeg geen rol meer spelen. Daarnaast hebben KI bokken meestal enkele honderden dochters die bijdragen aan de fokwaarden zodat de betrouwbaarheid snel toeneemt.

Elk half jaar worden de fokwaarden opnieuw berekend door ELDA in samenwerking met Wageningen Universiteit. De volgende ronde hiervoor is in januari. Naar verwachting zal weer een nieuwe generatie GKN bokken (2019) promoveren tot fokbok. Deze nieuwe informatie helpt ons in het beter adviseren van de bokkeuze op uw bedrijf.

GKN
Over GKN
Geiten KI Nederland is de meest gespecialiseerde fokkerijorganisatie op het gebied van fokkerij en kunstmatige inseminatie bij melkgeiten in Nederland.

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief