Kennispartnerbericht van Speerstra

Vergeet de lever niet tijdens de transitieperiode

Tijdens de transitieperiode wordt de lever van de geit flink belast. Veel geiten komen rond het aflammeren in de negatieve energiebalans. Om het energietekort te compenseren gaat de geit “het vet van de rug” gebruiken. Dit vet wordt in de lever omgezet naar energie. Dit is een natuurlijk proces, maar als er (te) veel lichaamsvet wordt afgebroken kan de lever vervetten. Met allerlei transitieproblemen tot gevolg.

Waarom is de lever zo belangrijk?

De lever is een van de belangrijkste organen van een geit, omdat de fermentatiezuren vanuit de pens in de lever worden omgezet in glucose. Glucose wordt lactose en dit bepaald de melkproductie. Verder is een goede glucogene energievoorziening belangrijk voor een goed functionerend afweersysteem.

Dit is een natuurlijk proces, maar als er te veel lichaamsvet wordt afgebroken, dan kan de lever vervetten. Als dit gebeurt dan gaat de lever ketonen aanmaken in plaats van bruikbare energie. De geiten worden erg sloom en zullen nog minder gaan vreten. Dit noemen ze ketose of slepende melkziekte.

Een vervette lever zuivert het bloed minder goed. Dit verhoogd de kans op baarmoeder of uierontsteking. Als het afweersysteem dan ook nog minder goed werkt door een verlaagd glucoseaanbod, ontstaat er een verhoogde kans op problemen rond aflammeren.

Ondersteun de reinigende werking van de lever

Het is belangrijk dat een geit genoeg energie binnenkrijgt vanuit het rantsoen. Dus betekent dat de drogestofopname voor aflammeren super belangrijk is. Hoe meer energie er tijdens de close-up periode via het voer in komt des te minder lichaamsvet er afgebroken hoeft te worden. Vers en smakelijk voer is hierin leidend.

Een manier om de reinigende werking van de lever te ondersteunen is het voeren van pensbestendige choline. Choline is  een belangrijk bestanddeel in het afvoeren van vet uit de lever, waardoor de lever als ware wordt ontvet. Een geit die aflammert met een schone lever, heeft minder transitieproblemen en geeft meer melk aan de start van de lactatie.

ReaShure-XC (pensbestendige choline) kan bijgevoerd worden als topdress op het rantsoen of verwerkt worden in het mineralenmengsel.

Neem voor meer informatie over ReaShure-XC vrijblijvend contact op met Speerstra Feed Ingredients via 0514-569001 / mail@speerstra.com / speerstra.com.

Speerstra
Over Speerstra
Speerstra Feed Ingredients BV is een internationale handelsonderneming en importeur van hoogwaardige ingrediënten voor de diervoedersector. In samenwerking met afnemers, leveranciers en onderzoeksinstituten ontwikkelen wij innovatieve productconcepten.

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief