Lammeren

Toekomst voor bokjesvlees?

In 2012 schreef vakblad Geitenhouderij over het bokjesproject van LTO-leden-geitenhouders (leveranciers) en Ruig (afnemer) in Oostzaan. De geitenhouders leerden over de opfok van bokjes, Ruig over de afzet van het vlees. De verwerker zag toen al kansen voor een bredere afzet. Hoe staat het er nu voor?
“We gaan in april weer leveren”, klinkt het enthousiast uit de mond van Geert Boink, begeleider van het bokjesproject en oud-dierenarts. “En in de tweede helft van 2013 is de afzet van bokjes toegenomen tot zo’n kleine duizend stuks. Dat is een ruime verdubbeling ten opzichte van 2012.” Tot zover dus een en al optimisme. Toch zijn er ook enkele ‘maren’.

Jaarrond is nog lastig

“Het is een seizoensproduct, zo veel hebben we nu wel geleerd”, zegt Boink. “We kunnen leveren van april tot september-oktober.” In de winterperiode verkoopt Ruig dus geen vers bokjesvlees, enkel diepgevroren. Toch was jaarrond leveren in het begin wel het streven. “En dat zou ook moeten kunnen”, zegt Boink, “maar het enthousiasme onder geitenhouders is nog niet zo erg groot.”  Dat zou met de vergoeding te maken kunnen hebben. Want huisvesting en voerkosten worden wel vergoed, maar de arbeid niet. Boink rekent voor: “Het brengt 4,50 euro per kg karkas gewicht op. Een bokje geeft gemiddeld 12 kg geslacht gewicht, dus reken op een uitbetaalde prijs van zo’n 60 euro per bokje.” OLYMPUS DIGITAL CAMERADaarvoor dienen de bokjes minimaal 6 weken melk te krijgen, vindt Boink, om daarna door te groeien tot een gewicht van ongeveer 35 kg op gemiddeld een leeftijd van 16 weken. “Eigenlijk zou je een selectie moeten maken en de harde groeiers moeten aanhouden.”
De afzet van het vlees ligt bij de horeca, vertelt­ Jan Ruig. “En die is goed, maar men is er nog niet aan gewend dat het een mooi product is en dat er veel mogelijkheden voor zijn. Maar dat komt. We merken de afgelopen tijd dat de herhalingsaankopen die de verschillende horeca doen, groeiende is. Dat heeft ook te maken met de ‘probeerverpakkingen’ die we geïntroduceerd hebben.”
En hoe schat Boink de toekomst in voor bokjesvlees? “Ik ben overtuigd van de kwaliteit van het vlees. Het is beter dan reevlees en het is zeldzaam lekker. Het probleem is dat wij geen historie hebben in het eten en bereiden van geitenvlees. Daarbij komt dan de prijsstelling.” Toch ziet Boink wel dat er een publiek is voor bokjesvlees. “Het blijft yuppen-voer. Je moet de stad in, de univer­siteitssteden, om het te verkopen. Dat is een kleinschalige markt, maar daar kunnen we het vlees wel het beste kwijt.” Ruig is ook niet negatief. “Het zal een lange weg zijn, maar dit zijn wij gewend met nieuwe produc­ten.”
 

Over de auteur: Jasper Lentz
Jasper Lentz (1989) is geboren in Hardenberg (Ov.) en is opgegroeid in het Drentse dorp Dalen. Na de studie Journalistiek is hij in 2013 aan...
Meer over:
Lammeren
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief