Kennispartnerbericht van Agrifirm

4 tips voor de dek- en drachtperiode

Het goed plannen en organiseren van de komende dek- en drachtperiode is een van de sleutelmomenten die de productie van jouw geiten in het komende jaar gaat bepalen. Adviseurs Bart Schoenmakers en Bas van Langen geven je vier tips om iedere fase van de dek- en drachtperiode tot een succes te brengen.

  1. Bepaal je doel voor de juiste dierselectie

Bepaal eerst je doel voordat je de dierselectie voor het aandekken van je geiten maakt. Hierbij zien we in de praktijk drie categorieën:
1. Het aandekken van de geiten voor het uitbreiden van de veestapel om de vergunning volledig te vullen.
2. Het vernieuwen van de veestapel (jaarlijkse vervanging).
3. Het aandekken voor de verkoop van de geiten en /of lammeren.

  1. Maak een planning op basis van dieraantallen en vervangingspercentage

Als startpunt bij het maken van je planning kun je bepalen hoeveel lammeren er geboren moeten worden om 1,5 jaar later de juiste vervanging te hebben. Het huidige dieraantal en vervangingspercentage kunnen hierbij helpen. Bekijk hoeveel lammeren er van afgelopen jaar zijn en schat in hoeveel geitlammeren hieruit geboren worden. Als je dit weet, kun je bekijken hoeveel melkgeiten je wilt aandekken om aan het gewenste aantal lammeren te komen. Tip: houd rekening met de uitval in de opfok en met weersinvloeden wanneer de bok erbij gaat. Dat laatste heeft invloed op het drachtpercentage.

  1. Kies duidelijke criteria voor de selectie

Nu de aantallen bekend zijn komt de belangrijkste vraag: welke dieren ga ik laten dekken? Ga je voor de grootste genetische vooruitgang door met de beste presterende geiten op je bedrijf door te fokken? Of vind je het belangrijk om de minder presterende geiten weer een boost te geven richting de volgende lactatie? Na deze keuze kun je vervolgens verder selecteren op kenmerken als gezondheid, conditie, leeftijd en eventuele symptomen van verschillende dierziektes.

  1. Natuurlijke dekking of KI?

Als laatst is het noodzakelijk om in beeld te krijgen hoe je dieren dit jaar drachtig wilt krijgen. Ga je gebruik maken van KI, natuurlijke dekking of een combinatie van beide?

In de komende nieuwsbrief vertellen Bart en Bas je meer over het voorbereiden van de dekperiode. Meld je hier aan voor de nieuwsbrief en mis het niet!

Agrifirm
Over Agrifirm
Agrifirm is dé totaalleverancier voor de geitenhouderij. Van biest, melkpoeders en mengvoeders, tot additieven. Uiteraard altijd voorzien van kennis en advies op maat.

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief