In Zwartsluis bevindt zich het melkgeitenbedrijf Zeilemaker, waar Bas Zeilemaker samen met zijn broer Arend, zo’n 900 geiten melkt in een 80 stands buitenmelker van SAC Nederland.
Van veehouderij naar geitenhouderij
Bas vertelt dat het bedrijf sinds 1972 gevestigd is op de plek waar zijn ouders destijds nog een melkveehouderij runden. “In de jaren 80 werd extra quotumruimte vastgesteld, maar dat is er uiteindelijk nooit bij gekomen.” Het waren destijds onzekere tijden voor de familie Zeilemaker en uiteindelijk zijn ze noodgedwongen gestopt met hun melkveebedrijf.
Bas heeft vanaf jongs af aan een interesse voor geiten en op de lagere landbouwschool heeft hij zijn kennis tijdens de praktijkweken op het praktijkbedrijf in Oenkerk uitgebreid. Hierdoor werd zijn interesse een echte passie en besloot hij in 2000, in overleg met zijn ouders, een geitenhouderij te beginnen. “We hebben aanpassingen in de bestaande stal gedaan en zijn met 250 melkgeiten begonnen.”
In 2011 is het melkgeitenbedrijf helemaal opnieuw opgestart.
“Absoluut geen makkelijke tijd” vertelt Bas. “Ons bedrijf was niet CAE (Caprine arthritis encefalitis) vrij. Toen we begonnen in 2000 speelde dit nog niet. We hadden jonge en gezonde dieren die bij aankoop, zonder ons weten, CAE hadden. Doordat we uiteindelijk meer dieren gingen houden, steeg de infectiedruk en kwamen de symptomen van CAE steeds eerder bij de geiten tot uiting.” Bas vertelde dat de dieren steeds eerder last kregen van ontstoken gewrichten en dat de melkproductie sterk terug liep. Een bedrijf helemaal opnieuw opstarten doe je niet zomaar. “Ons bedrijf had met de veestapel destijds geen toekomst” vertelt de vrouw van Bas.
In augustus 2011 zijn alle dieren van het bedrijf geruimd, is de stal gereinigd en ontsmet en heeft de stal acht weken leeg gestaan om een nieuwe CAE-besmetting te voorkomen. In oktober 2011 zijn de nieuwe dieren gekomen en in de periode januari tot en met april 2012 hebben alle 700 geiten afgelammerd. “Dit was behoorlijk hectisch” lacht Bas. De nieuwe dieren kwamen allemaal van een CAE-vrij bedrijf waardoor Melkgeitenbedrijf Zeilemaker nu ook CAE-vrij gecertificeerd is. “We hebben nu gezonde dieren en de melkproductie is aanzienlijk gestegen.”
Direct een goed gevoel
Sinds begin 2020 melkt Bas met een 80 stands SAC carrousel buitenmelker. “De eerste kennismaking met deze SAC-melkstal was rond 2015 tijdens een beursbezoek. Het gevoel was direct goed. Elke stal heeft z’n voor- en nadelen, maar deze buitenmelker moest het worden.” aldus Bas. Voorheen duurde het melken, in een 2×24 zij aan zij, zo’n 4,5 uur per melkbeurt. Nu is dat nog maar 1,5 uur per melkbeurt, een tijdswinst van zo’n 6 uur per dag! “Het opstarten verliep goed, je merkt dat oudere geiten wat langer de tijd nodig hebben om te wennen.” vertelt Bas. “Je ziet je geiten twee keer per dag en ze staan dichtbij de persoon die aan het melken is. Je kunt de gezondheid van je geiten zo goed monitoren en desnoods geiten separeren (met de mogelijkheid die de SAC-melkstal ons geeft) of behandelen.” De stal is voorzien van een Unifloor waardoor de juiste werkhoogte ingesteld kan worden. De HandyFlow2 melkklauw wordt aangegeven door de SAC-service arm, waardoor er ergonomisch en eenvoudig aangesloten kan worden. De functionaliteit van de SAC-melkstal spreekt Bas erg aan. “Je kunt hem gemakkelijk schoonmaken en de melktijd is aanzienlijk ingekort. We kunnen veel efficiënter werken dan voorheen.”
“Het verloopt allemaal super goed! Een optimaal stalklimaat realiseren voor de geiten in de stal wordt de volgende stap.” vertelt Bas. Het bedrijf zal zich nu voornamelijk richten op het verder optimaliseren van het bedrijf. “We melken nu rond de 900 melkgeiten en dat is voor mij voldoende.”
Melkgeitenbedrijf Zeilemaker, Zwartsluis
Melkgeiten: +/- 900
Productie/geit/jaar (kg): 1100
Vet %: 4,15
Eiwit %: 3,64