Kennispartnerbericht van Hipra

Verwerpers bij melkgeiten. Welke acties moeten worden ondernomen?

Abortus bij de geiten kan leiden tot serieuze problemen op een melkgeitenbedrijf. Doordat er geen nieuwe lammeren worden geboren voor de opfok, en te vroeg lammerende of aborterende geiten in de regel met een minder goede productie opstarten, heeft dit consequenties voor de resultaten van het bedrijf.

Wat te doen bij geiten die verwerpen?

Ten eerste is het van belang om de veroorzakende kiem te achterhalen. Overleg daarom altijd met uw dierenarts wanneer er meerdere dieren veel te vroeg lammeren of te slappe of dode lammeren krijgen. Om te weten of en welke kiem de problemen veroorzaakt is het insturen van enkele vers verworpen vruchten zeker zinvol. Stuur ook altijd de nageboorte mee, omdat dit het onderdeel is waarin vaak het beste de veroorzakende kiem kan worden aangetoond. Bewaar de vruchten en nageboortes totdat ze worden ingestuurd gekoeld, maar vries ze bij voorkeur niet in. Daarnaast is het van belang dat verworpen dieren worden afgescheiden van de rest van de koppel om verdere besmettingen te voorkomen. Ook belangrijk om te weten is dat het direct of indirect in contact komen met het materiaal van de verworpen geiten voor zwangere vrouwen vermeden moet worden. De meeste ziekteverwekkers die zorgen voor een abortus bij geiten kunnen dit namelijk ook veroorzaken bij mensen. Een toename in het aantal abortus gevallen op een bedrijf is tevens aangifte plichtig. Raadpleeg daarom altijd de website van de NVWA bij abortus problemen.

Chlamydia abortus bij geiten

Een van de meest voorkomende oorzaken van abortus bij kleine herkauwers is Chlamydia abortus. Deze bacterie geeft abortus in het laatste trimester van de dracht, zonder dat het moederdier ziek is of aan de nageboorte staat. Tot wel 50% van de aanwezige dieren kan hierdoor aborteren. De bacterie zelf komt in ieder geval in grote getalen vrij bij geiten die aborteren in de 2 weken voor en na de abortus. Maar ook geïnfecteerde dieren die niet aborteren scheiden de bacterie uit rondom aflammeren en kunnen zo weer gezonde dieren infecteren. Chlamydia abortus kan ook worden gediagnosticeerd middels keelswabs bij geaborteerde lammeren. De aanwezigheid van deze bacterie op een bedrijf kan daarnaast worden aangetoond door vaginale swabs of door middel van bloedonderzoek op afweerstoffen. Wat betreft preventieve maatregelen zijn er vaccins die werkzaam zijn tegen Chlamydia abortus bij schapen, maar deze zijn in Nederland niet geregistreerd voor gebruik bij geiten. Uw dierenarts kan u helpen bij abortus problemen, het stellen van de juiste diagnose en het maken van een bedrijfsspecifiek plan van aanpak.

Heeft u vragen over abortus bij melkgeiten of wilt u meer informatie over een bedrijfsspecifiek plan van aanpak, neem dan contact op met een van onze dierenartsen: Jessica Hartjes, 06-3800 8533 (Nederland), Pauline Athmer (Zuid Nederland), 06-8100 2036, Ruth Meenks (Noord Nederland) 06-1370 2817, Sabine Hoogeveen (West Nederland) 06-8279 0165 of Anne-Lynn Geertshuis (Oost Nederland) 06-2046 9304.

Hipra
Over Hipra
HIPRA is een veterinair pharmaceutisch bedrijf dat zich toegelegd heeft op het onderzoek, de productie en het op de markt brengen van producten voor Animal Health. Het familiebedrijf HIPRA is opgericht in 1954 een heeft het hoofdkantoor in Amer (ten Noorden van Barcelona) in Spanje.

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief