Kennispartnerbericht van SAC

Van groot belang: rust en regelmaat

Geiten zijn bijzondere dieren. Ze zijn slim, beweeglijk en weten goed wat ze willen. Daarbij zijn ze erg gehecht aan routines. Van veranderingen worden ze onrustig. Voor een optimale melking van een geit zijn een aantal zaken van groot belang. We zetten ze graag voor u op een rij.

Routing van en naar de melkstal

Om een geit zo optimaal mogelijk te kunnen melken, is de routing die de geit naar de melkstal aflegt al van invloed op de melking. Een geit is gehecht aan regelmaat. Het op eenzelfde manier ophalen van koppels geiten uit de stal zorgt uiteindelijk voor minder stress bij het melken. Zodra een geit is aangekomen in de melkstal heeft de manier van melken uiteraard ook invloed op de geit. Het op eenzelfde manier aansluiten van de melkbekers afgestemd op de geiten (denk aan vacuüm, tepelvoeringen en afname) zorgen voor gemak en uiteindelijk voor rust in de melkstal. En dat resulteert uiteindelijk in ontspannen geiten.

Het belang van het goed aansluiten van tepelvoeringen

Naast de juiste omstandigheden voor het melken van geiten is de apparatuur ook doorslaggevend voor een goede melking. Denk daarbij aan de tepelvoeringen met beker. Deze dienen zodanig te worden aangesloten dat het slotgat van de speen recht in de voering zit en niet tegen de schacht van de tepelvoering duwt. En pas op het laatste moment van het melkproces dient de tepelbeker omhoog te gaan, waardoor er geen ringvorming om de speen ontstaat en er een goede uitmelking plaatsvindt.

Type melkstal zorgt voor verschil

Het type melkstal kan ook het verschil maken in het melken van geiten. Bij een zij-aan-zij melkstal gaan geiten groepsgewijs naar binnen. De doorloop van de geiten is hierbij van groot belang. Wel of geen voeraanbod in de melkstal en het afstellen van de groepsgrootte op de capaciteit van de melkstal heeft direct consequenties voor het melken van de geit.

Bij een carrousel is de inloop regelmatig. Het optimaal opdrijven van de veestapel met het opdrijfhek zorgt voor minder stress bij de geiten en ook het voeraanbod is bepalend voor lege plekken dat uiteindelijk van invloed is op het melken van de geit.

De wensen van de melker

Laten we de wensen van de melker niet vergeten mee te nemen. Bij een goede melking is het van belang dat we naast functionele zaken, ook denken aan de ergonomische aspecten voor de boer. Zaken als een fysieke controle kunnen uitoefenen in een melkstal gedurende het hele melkproces en het wel of niet separeren van geiten is van belang voor de boer. Maar ook het rekening houden met goede werkomstandigheden voor de boer. Denk aan de diepte van de melkput door een in hoogte verstelbare vloer en lichte apparatuur om mee te melken. Dit draagt uiteindelijk ook bij aan een goede manier melken.

Zien we u op 4 november?

Om de melking zo optimaal mogelijk te laten verlopen, zijn er een groot aantal zaken die moeten kloppen in het melkproces. Heeft u vragen of zou u graag eens met ons van gedachten hierover willen wisselen? Dan kan! Op donderdag 4 november is SAC Milking als hoofdsponsor, aanwezig op het event Melken voor Melken. Zie we u dan? Uiteraard kunt u ook hier contact met ons opnemen.

SAC
Over SAC
SAC levert melkoplossingen die uw dagelijkse werk vereenvoudigen in een ergonomisch optimale omgeving met focus op de geit en haar comfort. Samen kijken we naar uw doelen en uitdagingen, zodat we gezamenlijk de best passende oplossingen vinden, voor een zo optimaal mogelijk resultaat.

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief