Gezondheid

Vernevelsysteem getest voor ammoniakreductie

Op dit moment test geitenhouder Ad Bink in Raamsdonk voor een jaar lang een vernevelsysteem van Animal Life Plus dat ammoniak en fijnstof zou moeten reduceren. Hoewel er nog geen resultaten bekend zijn voor de geitenhouderij, blijkt het vernevelsysteem in varkens- en pluimveestallen reducties te halen tussen 50 en 70 procent.

Ze zijn nog bezig om het systeem van Animal Life Plus in te regelen en de micro-organismen waarmee het werkt, hebben tijd nodig om zich te settelen in de stal en actief te worden. Het is dus nog te vroeg voor resultaten. Maar het feit dat het vernevelsysteem voor ammoniakreductie zorgt in stallen bij andere diersoorten, geeft Ad Bink vertrouwen. “En toen ik het product in de lammerenstal testte met een rugspuit, merkte ik duidelijk dat het minder sterk naar ammoniak rook. Dat ervaarden ook enkele andere geitenhouders. Wat het met stof doet vind ik lastiger te beoordelen. Kunnen we fijnstof wel goed waarnemen?”
Het systeem bestaat uit een vernevelinstallatie met voorraadvaten en een regelunit. Vier keer per dag wordt er automatisch gedurende 20 seconden onder hoge druk (60-70 bar) water verneveld met daar in een complexe samenstelling van microbiologische componenten. “Het middel is een nieuwe, innovatieve en dynamische aanpak. Het bestaat uit 100 procent natuurlijke micro-organismen (bacteriën) die organisch afval omzetten in veilige en geurloze producten en die geurstoffen afbreken”, aldus Joost van der Meulen van Goat Support Holland, die officieel dealer is voor dit systeem voor geitenstallen. “Het bindt stof en als het in de pot komt bindt het daar ook ammoniak waardoor dat niet vervluchtigt”, is de uitleg van Bink.

Oplossing voor regelgeving?

Vanaf begin november meet Goat Support Holland elke twee weken de ammoniak in de stal en als rond februari-maart blijkt dat dit bevredigend is, worden er officiële metingen gedaan. Bink hoopt dat de provincie Noord-Brabant dan eind 2019 misschien al groen licht kan geven voor gebruik van dit systeem als ammoniakreducerende oplossing. In Noord-Brabant zullen geitenhouders eind 2019 een aanvraag moeten indienen voor een ammoniakreducerend systeem dat zij in 2022 dienen te hebben. “Al vraag ik me wel af hoe strak de datum blijft die de provincie nu hanteert”, zegt Bink.
Vakblad Geitenhouderij schreef in de laatste uitgave (oktober 2018) al over het gevoel van oneerlijkheid dat de geitenhouders voelen over deze situatie. We waren toen aanwezig bij een bijeenkomst van de Studieclub Geitenhouderij Zuid-Nederland, waar gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant Anne-Marie Spierings de geitenhouders uitleg kwam geven. Ad Bink zei daarover toen: “Wij moeten investeren om de emissie te reduceren. Maar er is geen goed systeem buiten de chemische luchtwasser om. Bovendien is dat ook nog een end-of-pipe-systeem en dat prefereert de provincie niet; die wil het liever bij de bron aanpakken.” Bink ziet het systeem van Animal Life Plus ook daarom als een geschikte optie; het pakt de ammoniak aan voordat het vrijkomt.

Meer in Geitenhouderij

Naast dit systeem zijn er nog enkele andere ideeën om ammoniakreducerende systemen voor geitenbedrijven te ontwikkelen. In Geitenhouderij 6 van 2018, die vlak voor de Kerst uitkomt, schrijven we meer over de verschillende systemen.

Over de auteur: Wilma Wolters
Wilma groeide op tussen koeien en paarden, en vond dat geweldig. Ze volgde de Hogere Agrarische School in Dronten, studeerde nog 2 jaar aan de...
Meer over:
Gezondheid
Deel dit bericht: Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn

Melkprijzen

NieuwsbriefGeitenmelkprijsvergelijking uitgevoerd door AgriMedia bv.
Bekijk de melkprijzen

Nieuwsbrief Geitenhouderij

Nieuwsbrief